MyTracknet

Οδηγός διαχείρησης καύσωνα για τα κατοικίδια!​

Οδηγός διαχείρησης καύσωνα για τα κατοικίδια!

Ο Αύγουστος έφτασε και οι θερμοκρασίες είναι πολύ ανεβασμένες! Σίγουρα μπορεί να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα για να κρατήσετε δροσερό το κατοικίδιό σας, ωστόσο εδώ θα σας μιλήσουμε για μερικά πράγματα που ίσως και να μην γνωρίζατε. Μερικές ιδέες από αυτές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες ειδικά εάν δεν έχετε κλιματισμό στο σπίτι σας. 

Πώς δροσίζονται οι σκύλοι και οι γάτες;

 1. Μέσω της μύτης τους
 2. Με το γλείψιμο (κυρίως οι γάτες)
 3. Λαχάνιασμα ( τα σκυλιά με αυτόν κυρίως τον τρόπο ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους)
 4. Εφίδρωση μέσω της πατούσας τους
 5. Ανταλλαγή θερμοκρασίας μέσω δέρματος, τριχώματος και αυτιών

Συνήθως, τα σκυλιά με σκούρο τρίχωμα απορροφούν περισσότερη ζέστη, ωστόσο υπάρχουν ράτσες που αποκρούουν τις ακτίνες του ήλιου μέσω του τριχώματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κλιματισμός και το δροσερό νεράκι είναι απαραίτητα σε πολύ ζεστές μέρες.

Αντιμετωπίζει ο σκύλος σας μεγάλη δυσκολία τους καλοκαιρινούς μήνες;

Εάν έχει:

 • Προβλήματα καρδιάς ή αναπνευστικά προβλήματα
 • Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα
 • Πλούσιο τρίχωμα ή σκουρόχρωμο
 • Ή είναι ηλικιωμένο ή ανήκει σε βραχυκέφαλη ράτσα

Πάρτε έξτρα μέτρα!

Σημάδια εξάντλησης ή θερμοπληξίας:

 • Γρήγοροι παλμοί
 • Βαριά αναπνοή
 • Αλλαγή χρώματος στην γλώσσα ( από κόκκινο σε μωβ)

Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει κάποια από αυτά τα σημάδια τρέξτε γρήγορα στον κτηνίατρο! Μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα (π.χ. έμφραγμα ).

Παρακάτω κάποια tips για να διατηρήσετε το κατοικίδιό σας δροσερό:

 1. Βγείτε έξω. Μπορεί να ακούγεται πολύ αντιφατικό να βγείτε έξω στην φύση μια πολύ ζεστή μέρα, όμως ο εξωτερικός χώρος είναι πολύ καλύτερος από ένα διαμέρισμα που βράζει από την ζέστη. Επιλέξτε ένα πάρκο με σκιά και δροσερό αεράκι, ή κάποιο μέρος που βρίσκεται σε υψόμετρο και έχει πολλά δέντρα. Αποφύγετε την άσφαλτο και τον ήλιο και φροντίστε πάντα να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.
 2. Φροντίστε η βόλτα του σκύλου σας να γίνεται ή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Μην ξεχνάτε ότι ο σκύλος σας λόγω του τριχώματος ζεσταίνεται πολύ πιο γρήγορα από εσάς. Επίσης, φανταστείτε να περπατάτε ξυπόλυτοι πάνω στην καυτή άσφαλτο. Όσο επώδυνο είναι για εσάς είναι και για τον σκύλο σας. Για να αποφύγετε την υπερθέρμανση του τετράποδου φίλου σας εκμεταλλευτείτε τις δροσερές ώρες της ημέρας!
 3. Αφήστε τον σκύλο ή την γάτα σας να παίξει στο νερό. Το κολύμπι στην θάλασσα ή σε κάποιο ποτάμι ή ακόμα και σε μια πηγή νερού είναι ο καλύτερος τρόπος να δροσιστούν οι μικροί μας φίλοι. Ωστόσο, επειδή στις γάτες δεν αρέσει και πολύ το κολύμπι αλλά λατρεύουν να παίζουν με το τρεχούμενο νερό, αφήστε την βρύση σας ανοιχτή για να μπορεί να παίζει και να δροσίζεται.
 4. Διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό. Κλείστε τις κουρτίνες, μαζέψτε τα χαλιά, ανοίξτε τα παράθυρα να μπαίνει ρεύμα, χρησιμοποιείστε κάποιον ανεμιστήρα και δώστε στο κατοικίδιό σας παγωμένα παιχνίδια και κατεψυγμένο φαγητό.
 5. Αλλάξτε το κρεβάτι του. Εάν έχει χειμωνιάτική επένδυση βάλτε ένα πιο καλοκαιρινό κάλυμμα.
 6. Δώστε στον σκύλο σας ωμό ή μαγειρεμένο κρύο φαγητό.

Αντιμετώπιση περιπτώσεων κινδύνου

Είναι απαραίτητο να μάθετε κάποιες πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που το κατοικίδιο σας αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω εξάντλησης από τη ζέστη ή θερμοπληξίας πριν πάτε στον κτηνίατρο. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας λαχανιάζει, πίνει πολύ νερό και είναι αδύναμος, πάρτε του την θερμοκρασία και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Βάλτε τον σε μια μπανιέρα με πάγο και κρύο νερό.
 2. Αναπληρώστε τους ηλεκτρολύτες του με νερό καρύδας.
 3. Μετά τα 20 λεπτά βγάλτε τον από την μπανιέρα και βάλτε τον άλλα 20 λεπτά μπροστά από τον ανεμιστήρα.
 4. Όταν η θερμοκρασία επανέλθει είστε ασφαλείς!