Πέρα από τα βασικά ζητήματα που αφορούν την καλή ζωή του σκύλου σου και σίγουρα τα έχεις διευθετήσει, υπάρχουν και κάποια θέματα που αφορούν την ευτυχία του. Σίγουρα ο σκύλος σου εκτιμάει το ζεστό και άνετο κρεβάτι, το φαγητό, το νερό και τα παιχνίδια που του εξασφαλίζεις, αλλά είναι πραγματικά ευτυχισμένος μόνο με αυτά;
Διάβασε παρακάτω 7 συμβουλές που θα κάνουν τον σκύλο σου πραγματικά ευτυχισμένο :
1. Βρες μέσα στη μέρα σου χρόνο για παιχνίδι. Κι όμως, η αφιέρωση χρόνου στα σκυλάκια μας δεν είναι για όλους αυτονόητη! Πρέπει να αφιερώνεις τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε μέρα στο παιχνίδι μαζί του. Παίξτε με ό,τι τον ευχαριστεί, είτε αυτό είναι το αγαπημένο του μπαλάκι είτε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι. Εάν είναι κουτάβι πρόσεξε να μην ενθαρρύνεις τα δαγκώματα και τα πηδήματα πάνω σου. Το καλύτερο παιχνίδι για να ενισχυθεί ο δεσμός σας αλλά και για να διασκεδάσει ο σκύλος σου είναι να του πετάς ένα μπαλάκι και αυτός να στο φέρνει.
2. Πρόσεξε τον τόνο της φωνής σου όταν καλείς τον σκύλο σου. Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείς μια γλυκιά φωνή ακόμη και αν ο σκύλος σου έχει κάνει ζημιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φταίει το σκυλάκι σου για τις ζημιές που προκαλεί, γιατί είτε είναι πολύ μικρό και δεν έχει μάθει ακόμα που πρέπει να κάνει την ανάγκη του ή δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα προσωπικά σου αντικείμενα από τα παιχνίδια του. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να έχεις υπομονή και πάντα να το καλείς με ευχάριστη φωνή.
3. Να έχεις συνέπεια στις πράξεις σου. Προσπάθησε να έχεις μια σταθερή συμπεριφορά απέναντι στον σκύλο σου, ειδάλλως τον μπερδεύεις και δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια είναι η σωστή και ποια η λάθος συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν την ώρα που μπαίνεις στο σπίτι ο σκύλος σου πηδάει πάνω σου και εσύ τον χαϊδεύεις (επιβράβευση) ή τον αγνοείς, αυτός θεωρεί ότι είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά. Όταν λοιπόν μπει στο σπίτι κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ή κάποιος επισκέπτης και μαλώσεις τον σκύλο σου επειδή πήδηξε πάνω του (την στιγμή που εσύ τον επιβράβευσες για την ίδια πράξη), θα μπερδευτεί και δεν θα ξέρει πώς να φερθεί. Έτσι, θα έχεις έναν αλλοπρόσαλλο και δυστυχισμένο σκύλο.
4. Να έχεις πρόγραμμα. Είναι γνωστό πως τα σκυλιά λατρεύουν το πρόγραμμα. Είναι ζώα ρουτίνας. Γι’ αυτό, βάλε ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα σας και τήρησέ το. Για παράδειγμα, το πρωί κατά τις 8 πρέπει να φάει και μετά να βγει για την πρωινή σύντομη βόλτα του, όπου θα κάνει την ανάγκη του. Αντίστοιχα το απόγευμα αναμένει μια μεγαλύτερη βόλτα. Τα σκυλιά γνωρίζουν ακριβώς πότε είναι η ώρα για την βόλτα τους. Γι’ αυτό, αν θες να είναι ευτυχισμένο το σκυλάκι σου μην το βγάζεις ποτέ εκτός προγράμματος!
5. Άσε το κινητό. Όσο δελεαστικό και αν είναι να δεις το κινητό σου την ώρα που σου έρχεται μια ειδοποίηση από τα social media ή ένα μήνυμα από κάποιον φίλο σου, πρέπει να το αφήσεις στην άκρη και να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο σου. Εξάλλου γι’ αυτόν τον λόγο βγήκατε βόλτα. Βάλτο λοιπόν στο αθόρυβο και απολαύστε την βόλτα σας.
6. Βάλτε την άσκηση στην ζωή του σκύλου σας. Η καθημερινή εκτόνωση είναι πολύ σημαντική για την ευτυχία ενός σκύλου. Ένας σκύλος που ασκείται καθημερινά είναι πιο ήρεμος και δεν κάνει ζημιές λόγω βαρεμάρας. Ένας μεγάλος περίπατος ή λίγα λεπτά τρέξιμο κάθε μέρα θα τον κάνουν ευτυχισμένο.
7. Φρόντισε να έχει σημεία ξεκούρασης μέσα στο σπίτι. Τα σκυλάκια μας κοιμούνται έως και 18 ώρες ημερησίως, ιδιαίτερα εάν είναι ηλικιωμένα. Παρ’ όλα αυτά θέλουν να νιώθουν και κοντά μας. Γι’ αυτό, βάλε ένα κρεβατάκι στο σαλόνι δίπλα από τον καναπέ στον οποίο κάθεσαι και περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο, για να σε νιώθει δίπλα του. Επίσης, βάλε κρεβατάκια ή κάποιο χαλάκι και σε 1-2 πιο απομονωμένα σημεία του σπιτιού, ώστε να πηγαίνει όταν θέλει την ησυχία του.
Πέρα από τα παραπάνω, που για κάποιους ίσως και να είναι αυτονόητα, μην ξεχνάς ότι το βασικό συστατικό για την ευτυχία του σκύλου σου είναι η αγάπη που του δίνεις!
Εάν θέλετε να είστε οι πρώτοι που θα ενισχύσουν αυτή την πρωτοβουλία
αφήστε μας όποια από τα στοιχεία σας βολεύουν για να σας ενημερώσουμε
την πρώτη μέρα που θα μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή!
*Υποσχόμαστε να μην δώσουμε πουθενά τα στοιχεία σας και να μην γίνουμε ενοχλητικοί.